Acasă

OPTIM (Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova) este un proiect al Agenției Elvețiene pentru Dezvoltare și Cooperare în Moldova, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation. 

  • 30+
    Parteneri
  • 40+
    Intervenții de succes
  • 2600+
    Beneficiari

Despre Optim

Misiune

Misiune

Optim este un proiect de dezvoltare economică, ce urmează o abordare inovativă - MSD - analiza sistemelor de piață. Scopul acestei abordări este să identifice provocările și lacunele anumitor sisteme de piață, să stabilească și să stimuleze soluții inovative în aceste sistemele de piață selectate, pentru a avea o societate incluzivă și inovatoare, cu suficient potențial pentru a crea oportunități de dezvoltare în Moldova.

Rezultate

Rezultate

Din anul 2019 și până în prezent, peste 2.600 de cetățeni ai Moldoveni (dintre care aproximativ 40% provin din grupuri excluse) au beneficiat de oportunitățile economice oferite de intervențiile proiectului Optim. Un indicator mai semnificativ al schimbării durabile este schimbarea de comportament și decizii – ceea ce Optim dorește să obțină în final urmând abordarea dezvoltării sistemelor de piață MSD. 

Obiective

Obiective

Obiectivul principal al Proiectului Optim este ca femeile și bărbații din Moldova, inclusiv cei din grupurile excluse, să beneficieze de oportunități economice mai bune și condiții de muncă îmbunătățite. Pe parcursul Fazei a II-a de implementare (anii 2023-2026), Optim își propune să atingă un număr de 6.000 de beneficiari și să înregistreze un venit suplimentar net de 12 milioane CHF.

we-do-decor-1
we-do-decor-2

Domenii de activitate

Proiectul Optim își propune să reducă discrepanța dintre cererea și oferta de pe piața muncii și să îmbunătățească veniturile pentru angajați, liber profesioniști sau pentru întreprinderile mici și mijlocii. Acționăm prin implicarea unei palete ample de rețele și actori relevanți și stimularea unui cadru favorabil prin practici de afaceri inovatoare.

Sectoarele în care activează Optim

1

Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor (TIC)

Sectorul TIC oferă cele mai bine plătite locuri de muncă din țară, însă angajatorii întâmpină provocări în a identifica angajați competenți. În industria TIC, proiectul Optim va contribui la extinderea oportunităților de informare și perfecționare oferite în regiuni. În același timp, vom susține participarea și implicarea activă a tinerilor din mediul rural în acest sector cu numeroase oportunități de dezvoltare. Totodată, echipa proiectului Optim va colabora cu autoritățile, structurile existente și va îmbunătăți capacitățile acestora de a oferi oferte educaționale în concordanță cu cererea de piață.

Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor (TIC)

2

Agricultură (Agrifood)

Agricultura – sectorul cel mai semnificativ din Moldova, cu cele mai multe oportunități de angajare din țară. Realitatea neplăcută a sectorul agricol în Moldova este că oferă salarii mici, câștiguri insuficiente, adesea sezoniere. În industria AgriFood proiectul Optim își va concentra intervențiile pe dezvoltarea serviciilor oferite de instituțiile Agri, asociațiile specializate și îmbunătățirea calității produselor agricole. Această strategie va permite agrobusiness-urilor să genereze venituri mai mari și să stimuleze inovația la nivel de companie, prin mai multe servicii. Proiectul Optim va colabora cu asociații din domeniu și va dezvolta servicii care să le permită fermierilor să facă față provocărilor existente.

Agricultură (Agrifood)

Proiectul Optim operează în două sectoare: Agricultura (sectorul agroalimentar) și Tehnologiile Informației și Comunicațiilor (TIC). Cele două sectoare selectate au o mare importanță pentru economia Republicii Moldova. În timp ce agricultura este unul dintre cele mai mari sectoare în ceea ce privește ponderea PIB-ului, TIC a înregistrat o creștere rapidă în ultimii ani și ocupă o prioritate pe agenda politică, oferind condiții atractive de angajare pentru tineri.

 

Cu toate acestea, în ciuda atractivității și creșterii pozitive, sectorul TIC încă se confruntă cu lipsa de angajați cu competențe relevante. Agricultura, pe de altă parte, este sectorul în care cea mai mare parte a populației este angajată, însă cu cel mai mic venit din toate sectoarele.

Partenerii Optim

Partenerii Optim

Noutăți

Citiți mai multe despre cele mai importante intervenții ale Optim în sectoarele Agricol și IT din Moldova. Inspirați-vă din aceste povești de succes.
Aveți o istorie pe care o vreți publicată pe blogul Optim? Scrie-ne un mesaj.

“Digital literacy in agriculture” – the what, how and why for a better sustainable agri-chain

27 decembrie 2022

Everyone who follows the changes in the world knows that farming is going digital. Euroalun, a local company that focuses on hazelnut growth, has developed a 5-day training course, called “Digital ...

How the pandemic accelerates economic downturns

27 decembrie 2022

There are many variations of passages of Lorem Ipsum available, but the majority have suffered alteration in some form, by injected humour, or randomised words which don't look even slightly ...

Navigating Locally the Economic Impact of the Coronavirus Pandemic

26 decembrie 2022

Meet the Moldovan company, that partnered with local academia and incoporated European best practices to produce high quality seedling material

Once famous for its ...