
OPTIM este un proiect de dezvoltare economică ce vine să ofere femeilor și bărbaților din Moldova oportunități economice mai bune și condiții de muncă îmbunătățite.
-
40+Parteneri
-
55+Parteneriate de succes
-
4000+Beneficiari
Despre OPTIM

Misiune
OPTIM este un proiect de dezvoltare economică, ce își propune să identifice constrângerile din Agricultură și TIC și să susțină actorii cu potențial de a soluționa provocările existente în aceste sectoare. Prin parteneriatele formate, Proiectul urmărește să aducă inovații, tehnologii, cunoștințe și conexiuni cu actori implicați astfel încât, cu efort comun, să atingem obiectivul de a contribui la dezvoltarea economică a Moldovei.

Rezultate
Din anul 2019 și până în prezent, peste 2.600 de cetățeni ai Moldoveni (dintre care aproximativ 40% provin din grupuri excluse) au beneficiat de oportunitățile economice oferite de intervențiile Proiectului OPTIM. Un indicator mai semnificativ al schimbării durabile este schimbarea de comportament și decizii – ceea ce OPTIM dorește să obțină în final urmând abordarea dezvoltării sistemelor de piață MSD.

Obiective
Obiectivul principal al Proiectului OPTIM este ca femeile și bărbații din Moldova, inclusiv cei din grupurile excluse, să beneficieze de oportunități economice mai bune și condiții de muncă îmbunătățite. Pe parcursul Fazei a II-a de implementare (anii 2023-2026), OPTIM își propune să atingă un număr de 6.000 de beneficiari și să înregistreze un venit suplimentar net de 12 milioane CHF.
Domenii de activitate
Proiectul OPTIM își propune să reducă discrepanța dintre cererea și oferta de pe piața muncii și să îmbunătățească veniturile pentru angajați, liber profesioniști sau pentru întreprinderile mici și mijlocii. Acționăm prin implicarea unei palete ample de rețele și actori relevanți și stimularea unui cadru favorabil prin practici de afaceri inovatoare.
Sectoare cheie ale Proiectului OPTIM
1
Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor (TIC)
Sectorul TIC oferă cele mai bine plătite locuri de muncă din țară, însă angajatorii întâmpină provocări în a identifica angajați competenți. În industria TIC, proiectul OPTIM va contribui la extinderea oportunităților de informare și perfecționare oferite în regiuni. În același timp, vom susține participarea și implicarea activă a tinerilor din mediul rural în acest sector cu numeroase oportunități de dezvoltare. Totodată, echipa proiectului OPTIM va colabora cu autoritățile, structurile existente și va îmbunătăți capacitățile acestora de a oferi oferte educaționale în concordanță cu cererea de piață.

2
Agricultură (Agrifood)
Agricultura – sectorul cel mai semnificativ din Moldova, cu cele mai multe oportunități de angajare din țară. Realitatea neplăcută a sectorul agricol în Moldova este că oferă salarii mici, câștiguri insuficiente, adesea sezoniere. În industria AgriFood proiectul OPTIM își va concentra intervențiile pe dezvoltarea serviciilor oferite de instituțiile Agri, asociațiile specializate și îmbunătățirea calității produselor agricole. Această strategie va permite agrobusiness-urilor să genereze venituri mai mari și să stimuleze inovația la nivel de companie, prin mai multe servicii. Proiectul OPTIM va colabora cu asociații din domeniu și va dezvolta servicii care să le permită fermierilor să facă față provocărilor existente.


Partenerii OPTIM
Noutăți
Citiți cele mai recente activități ale Proiectului OPTIM în sectoarele Agroalimentar și TIC din Moldova.
Aveți o istorie pe care o vreți publicată pe blogul OPTIM? Scrieți-ne un mesaj.