Acasă

Proiectul Optim (Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova) este un proiect al Guvernului Elveției, implementat de Helvetas Swiss Intercooperation. 

  • 30+
    Parteneri
  • 40+
    Intervenții de succes
  • 2600+
    Beneficiari

Despre OPTIM

Misiune

Misiune

OPTIM este un proiect de dezvoltare economică, ce urmează o abordare inovativă - MSD - analiza sistemelor de piață. Scopul acestei abordări este să identifice provocările și lacunele anumitor sisteme de piață, să stabilească și să stimuleze soluții inovative în aceste sistemele de piață selectate, pentru a avea o societate incluzivă și inovatoare, cu suficient potențial pentru a crea oportunități de dezvoltare în Moldova.

Rezultate

Rezultate

Din anul 2019 și până în prezent, peste 2.600 de cetățeni ai Moldoveni (dintre care aproximativ 40% provin din grupuri excluse) au beneficiat de oportunitățile economice oferite de intervențiile Proiectului OPTIM. Un indicator mai semnificativ al schimbării durabile este schimbarea de comportament și decizii – ceea ce OPTIM dorește să obțină în final urmând abordarea dezvoltării sistemelor de piață MSD. 

Obiective

Obiective

Obiectivul principal al Proiectului OPTIM este ca femeile și bărbații din Moldova, inclusiv cei din grupurile excluse, să beneficieze de oportunități economice mai bune și condiții de muncă îmbunătățite. Pe parcursul Fazei a II-a de implementare (anii 2023-2026), OPTIM își propune să atingă un număr de 6.000 de beneficiari și să înregistreze un venit suplimentar net de 12 milioane CHF.

we-do-decor-1
we-do-decor-2

Domenii de activitate

Proiectul OPTIM își propune să reducă discrepanța dintre cererea și oferta de pe piața muncii și să îmbunătățească veniturile pentru angajați, liber profesioniști sau pentru întreprinderile mici și mijlocii. Acționăm prin implicarea unei palete ample de rețele și actori relevanți și stimularea unui cadru favorabil prin practici de afaceri inovatoare.

Sectoarele în care activează Optim

1

Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor (TIC)

Sectorul TIC oferă cele mai bine plătite locuri de muncă din țară, însă angajatorii întâmpină provocări în a identifica angajați competenți. În industria TIC, proiectul OPTIM va contribui la extinderea oportunităților de informare și perfecționare oferite în regiuni. În același timp, vom susține participarea și implicarea activă a tinerilor din mediul rural în acest sector cu numeroase oportunități de dezvoltare. Totodată, echipa proiectului OPTIM va colabora cu autoritățile, structurile existente și va îmbunătăți capacitățile acestora de a oferi oferte educaționale în concordanță cu cererea de piață.

Tehnologia Informațiilor și Comunicațiilor (TIC)

2

Agricultură (Agrifood)

Agricultura – sectorul cel mai semnificativ din Moldova, cu cele mai multe oportunități de angajare din țară. Realitatea neplăcută a sectorul agricol în Moldova este că oferă salarii mici, câștiguri insuficiente, adesea sezoniere. În industria AgriFood proiectul OPTIM își va concentra intervențiile pe dezvoltarea serviciilor oferite de instituțiile Agri, asociațiile specializate și îmbunătățirea calității produselor agricole. Această strategie va permite agrobusiness-urilor să genereze venituri mai mari și să stimuleze inovația la nivel de companie, prin mai multe servicii. Proiectul OPTIM va colabora cu asociații din domeniu și va dezvolta servicii care să le permită fermierilor să facă față provocărilor existente.

Agricultură (Agrifood)
Partenerii OPTIM

Partenerii OPTIM

Noutăți

Citiți cele mai recente activități ale Proiectului OPTIM în sectoarele Agroalimentar și TIC din Moldova. 
Aveți o istorie pe care o vreți publicată pe blogul OPTIM? Scrieți-ne un mesaj.

Cinci companii vor primi 5000 euro de la Proiectul OPTIM pentru digitalizarea afacerilor

24 ianuarie 2024
Cinci companii agrifood din Republica Moldova au fost desemnate câștigătoare în cadrul Programului de Evaluare Digitală al IMM-urilor, implementat cu susținerea Elveției și organizației Helvetas ...

Proiectul OPTIM și Asociația Moldova Fruct în vizită de studiu în Polonia

19 ianuarie 2024
În perioada 15-18 ianuarie 2024, Asociația Moldova Fruct cu susținerea Elveției și a organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM organizează o vizită de studiu în Polonia, focusată pe tehnologiile și ...

Strategii de dezvoltare și digitalizare a sectorului nucifer din Moldova discutate la Forumul Anual al Nucicultorilor

2 ianuarie 2024
Despre culturile nucifere și oportunitățile de dezvoltare ale acestui sector s-a discutat la Forumului național anual al nucicultorilor din Republica Moldova. Asociația Nucicultorilor din ...

Fermierii moldoveni au învățat despre producție în sere de la experți din Turcia, la GROWTECH ANTALYA

7 decembrie 2023
Un grup de fermieri și antreprenori din Moldova au vizitat cea mai mare expoziție de sere din lume – Growtech Antalya. Vizita de studiu a fost ocazia oportuntă pentru a descoperi ...