About page background

Despre noi

Despre noi

OPTIM – Oportunități prin Tehnologii și Inovație în Moldova – este un proiect susținut de Guvernul Elveției și implementat de organizația elvețiană Helvetas.

 

OPTIM este un proiect de dezvoltare economică, a cărui obiectiv este să stimuleze anumite sectoare în Moldova (Agri și TIC) ca acestea să genereze oportunități economice mai bune și sustenabile. 

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare

Agenția Elvețiană pentru Dezvoltare și Cooperare (SDC) este reprezentata locală al birou de cooperare SDC la Chișinău, Republica Moldova, începând cu anul 2000. Din anul 2017, consultările politice regulate între Elveția și Republica Moldova au permis un schimb amplu de opinii și sinergii între proiecte și inițiative.

Subiectele abordate se referă la relațiile bilaterale în materie de dezvoltare, migrație și cooperare economică și cooperarea în sfera multilaterală.

Helvetas

Helvetas

Helvetas este o organizație independentă pentru dezvoltare cu sediul central în Elveția. Helvetas sprijină comunitățile mai puțin favorizate și dezavantajate din aproximativ treizeci de țări în curs de dezvoltare din Europa de Est, Africa, Asia și America Latină.

Helvetas abordează provocările globale la mai multe niveluri: cu proiecte în teritoriul, la fața locului, cu recomandări de specialitate și expertiză internațională, pledând pentru un cadru favorabil pentru toți. Helvetas urmează o abordare multilaterală, cu mai mulți stakeholderi implicați, construind un dialog eficient între actorii societății civile, guvernele și sectorul privat.

OPTIM

OPTIM

OPTIM este un proiect de dezvoltare economică, care își propune crearea oportunităților economice noi pentru cetățenii din Republica Moldova, prin investiții în afaceri inovatoare, servicii, tehnologie și accesul acestor afaceri/antreprenori la piețe cu valoare ridicată.

Beneficiarii sunt femei și bărbați, în special cei din grupurile excluse (tineri, migranți reveniți, minorități etnice) și cei care locuiesc în afara capitalei Chișinău, printre care tineri din localități rurale și urbane implicați sau interesați de sectoarele TIC și Agricultură, fermieri, agricultori, legumicultori, studenți, companii IT, furnizori de servicii digitale, liber profesioniști și alții. 

Faza I a Proiectului OPTIM a demarat în anul 2019, iar Faza a II-a în 2023. Pentru ca proiectul să înregistreze schimbări sistematice și durabile, întreaga durată a proiectului este planificată pentru 10-12 ani.