
Cinci companii vor primi 5000 euro de la Proiectul OPTIM pentru digitalizarea afacerilor
Cinci companii agrifood din Republica Moldova au fost desemnate câștigătoare în cadrul Programului de Evaluare Digitală al IMM-urilor, implementat cu susținerea Elveției și organizației Helvetas, prin Proiectul OPTIM. Fiecare companie va beneficia de o co-finanțare în sumă de 5000 de euro.

Programul-pilot s-a finalizat cu succes, iar participanţii susţin că în urma acestuia companiile lor se bucură de o serie de beneficii.
“Grație Programului de Evaluare Digitală a IMM-urilor și cu consultanța expertului Vitalie Eșanu, am beneficiat de asistență în evaluarea necesităților tehnice ale companiei. Cu suportul financiar oferit, suntem cu o treaptă mai aproape de dezvoltarea digitală și vom pune accent pe eficiența operațională și optimizarea costurilor”, a declarat Victoria Şevcenco, vicedirectoarea „SA Cahulpan”, companie care va beneficia de co-finanţare din partea Proiectului OPTIM.
“Acest program a fost bine organizat, centrat pe studierea necesităților noastre și pe generarea de soluții potrivite business-ului nostru. A fost un bun model de comunicare și planificare pas cu pas a unei colaborări cu experți. În cazul nostru, am beneficiat de o diagnoză detaliată, comunicare directă cu experți, interacțiune cu alte companii participante; Cu resursele financiare vom continua planul de finanțare al soluției de Power BI”, susţine Victor Nistorică, directorul Brutăria Bardar, companie care va beneficia de co-finanţare din partea Proiectului OPTIM.
Programul de Evaluare Digitală al IMM-urilor a fost lansat în luna august 2023. Atunci, Asocaţia Naţională a Companiilor din Domeniul TIC, împreună cu Proiectul OPTIM, susținut de Elveția și implementat de Helvetas, a lansat call-ul de aplicare pentru companiile interesate de obţinerea unei înțelegeri profunde a actualelor lor capacități digitale pentru a-și îmbunătăți strategiile, procesele și infrastructura digitală.
Peste 40 de companii au aplicat, dintre care 10 cele mai promiţătoare au fost selectate pentru a beneficia de Programul de Evaluare Digitală al IMM-urilor. Lucrul în program a început în luna septembrie 2023 şi a avut loc până la sfârșitul lunii decembrie 2023.
Acestea sunt reuşitele „Programului de Evaluare Digitală al IMM-urilor”:
✅ 10 companii beneficiare
✅ 60 de sesiuni private de consultanță
✅ Implicarea a 3 experți de prestigiu
✅ 5 sesiuni de networking pentru schimbul de idei și sinergii
✅ 10 rapoarte personalizate pentru fiecare companie participantă
Şi în continuare, cei 10 beneficiari se bucură de consultanța directă a lui Andrian Buligari, expert financiar şi fondator al platformei Fonduri.md. Începând din luna decembrie 2023, Andrian Buligari colaborează activ cu fiecare companie în scrierea şi depunerea proiectelor destinate obținerii finanțării nerambursabile de la ODA – Organizația pentru Dezvoltarea Antreprenoriatului pentru anul 2024.
„Programul de Evaluare Digitală al IMM-urilor” este implementat de ATIC, cu sprijinul Proiectului OPTIM, susținut de Elveția și implementat de organizația Helvetas.