post item background

share

The opportunities in agriculture offered by Optim Project presented at AgTech 2023 Conference

The latest technologies and innovations in agriculture were presented at the AgTech 2023 Conference, which brought together more than 250 participants, including farmers, agronomists, investors, and international and local experts. The conference was organized by the Agrobizness platform, with the support of the Optim Project, with the aim of widely promoting agricultural business development opportunities in Moldova.

The opportunities in agriculture offered by Optim Project presented at AgTech 2023 Conference
28th March 2023

Pentru o dezvoltare armonioasă și prosperă a sectorului agricol în Republica Moldova este necesar efortul comun al tuturor actorilor implicați din sectoarele public și privat, dar și implementarea inteligentă a soluțiilor digitale. Cele mai noi tehnologii și inovații în agricultură au fost prezentate și discutate la Conferința AgTech 2023, care a reunit peste 250 de participanți, printre care agricultori, fermieri, investitori, experți internaționali și autorități locale. Conferința a fost organizată de platforma Agrobizness, cu sprijinul Proiectului Optim, cu scopul de a promova pe scară largă oportunitățile de dezvoltare a afacerilor agricole în Moldova. 

Digitalizarea în agricultură – un subiect stringent astăzi 

Aflată la ce-a de-a 4-a ediție, Conferința AgTech s-a axat pe soluțiile digitale destinate agricultorilor pentru a reduce riscul schimbărilor climatice, a face față crizei energetice și pentru a spori eficiența de gestionare a gospodăriilor agricole. 

La eveniment au participat experți și companii care oferă soluții digitale din Republica Moldova, Romania, Ucraina, Danemarca. 

„Să văd atât de mulți tineri la cea de-a patra ediție a AgTech este o demonstrație vie că viitorul agriculturii stă în utilizarea tehnologiei inteligente. Prin Proiectul Optim, am adus în agricultura moldovenească mai multe tehnologii inovatoare care creează noi șanse și sprijină beneficiarii să-și gestioneze eficient proiectele agricole. Pe măsură ce viitorul agriculturii se dovedește a fi digital, vom continua să susținem inovarea și digitalizarea în sectorul agricol.”, a menționat Guido Beltrani, directorul Biroului de Cooperare al Elveției în Moldova.

Acces la informație, finanțe și piețe cu valoare înaltă – cum pot beneficia fermierii de suportul Optim Project 

Pe lângă prezentările soluțiilor digitale implementate astăzi pe tot teritoriul Moldovei, participanții la eveniment au avut ocazia să cunoască diverse oportunități de susținere, finanțare și dezvoltare a ideilor de afaceri în sectorul agroalimentar. Carina Turcin, Agriculture Sector Manager în cadrul Proiectului Optim, a dezvăluit metodele de colaborare cu Proiectul Optim, care-și propune să ofere suportul necesar afacerilor inovatoare în agricultură. 

„Proiectul Optim, care este un proiect de dezvoltare economică, își propune să dezvolte afacerile agricole, să ofere acces la cunoștințe, abilități, dar și finanțe pentru a crea un mediu propice în care agricultorii și agricultura să prospere. Timp de 4 ani am fost alături de mai mult de 30 de companii agricole locale și le-am acordat instruiri, conexiuni prielnice și am stimulat creșterea financiară. Unul dintre proiectele de succes din portofoliul Optim este și aplicația digitală iFarms, un asistent virtual ce oferă recomandări pentru o producție agricolă eficientă și satisfăcătoare.”

De asemenea, Carina Turcin a invitat participanții la eveniment să descopere oportunitățile de colaborare cu Optim Project și i-a îndemnat să trimită ideile lor, completând formularul de aplicare. 

Sergiu Melnic, Manager Calitate, Euroalun: „Prin intermediul eforturilor comune cu Proiectul Optim, am reușit să răspundem nevoilor din piață și să creăm un avantaj competitiv pentru agricultorii din Moldova. Dezvoltarea aplicației mobile #iFarms a fost un pas important în direcția modernizării sectorului agricol din Moldova, şi gratie sprijinului oferit de către Proiectul Optim, am putut oferi fermierilor 15 module #gratuite pentru totdeauna, care să îi ajute să își gestioneze fermele într-un mod mai eficient și să obțină producții mai bune. Parteneriatul nostru a demonstrat că, prin sinergia eforturilor și abordarea inovatoare, putem ajunge la rezultate pozitive.”

IFARMS Moldova oferă fermierilor aplicaţia mobilă GRATUITĂ pentru:

☑️evaluarea stării culturilor și solului

☑️identificarea problemelor timpurii

☑️luarea măsurilor de a le remedia înainte ca acestea să aibă un impact negativ asupra producției

☑️generarea de alerte și recomandări.

AgTech este o inițiativă creată de Agrobiznes și dezvoltată cu sprijinul partenerilor instituționali și comerciali pentru a promova cele mai digitalizate afaceri și inițiative agricole din Moldova, dar și cele la nivel regional. Ediția din acest an a Conferinței AgTech a fost organizată cu suportul Proiectului Optim.